Ord gir noen ganger ro, men også kunnskap, provokasjon eller trøst. For meg er det å lese også en måte å praktisere mindfulness på. Jeg er tilstede her og nå i noe som både kan trøste, provosere og glede.
I tusenvis av år har litteratur hjulpet mennesker med å finne mening i livet ved å gi oss et språk for å utforske våre indre tanker og følelser.
I dag har mange av oss ikke tid, konsentrasjon eller lyst til å lese. Mange opplever kanskje å få dårlig samvittighet om de setter seg ned med en bok. Samtidig opplever vi en økning av psykisk dårlig helse, stress og depresjon, og til tross for teknologiske fremskritt, føler mange av oss at vi er koblet fra hverandre.
Litteraturens unike kraft har potensialet til å koble sammen mennesker, hjelpe oss til å føle oss bedre, og å skape sosiale bånd.
Jeg har tatt leselederutdanning og har blitt sertifisert leseleder i en metode som heter Shared reading. Shared reading er en leserevolusjon, som bringer mennesker sammen, og bøker til liv for å lage et varmere, sunnere og sterkere samfunn. Metoden er utviklet av Jane Davis og https://www.thereader.org.uk/.
I England er metoden brukt innenfor helsesektoren, på sykehus, i fengsel og i rusomsorgen. Norge er i oppstarten av å bruke metoden. Her er den er mest brukt på bibliotekene. Shared reading kan gi en helsebringende effekt fordi:
– Det er beroligende å bli lest for . Det kan gi mental velvære og ro.
– Fordypning i tekster uten krav kan forbedre konsentrasjonsevnen.
– Litteratur kan utfordre fastlåste tankesett om deg selv og andre. Andres innspill kan åpne ditt perspektiv.
– Hjelper til med å sette ord på ,og uttrykke seg om tanker og følelser. Også det som er vanskelig.- Gir hjelp til å lage en ny historie om seg selv og egen identitet.
– Kan gi en opplevelse av sammenheng og oversikt.
– Støtter opp under friske i mennesket.Å lese litteraturen høyt her og nå betyr at alle er involvert i en delt, levende opplevelse.
Deltakerne oppfordres av leselederen til å svare personlig, dele følelser, tanker og minner som kan dukke opp under lesingen. Det er også helt lov til bare å være tilstede uten å si noe. Alle opplever teksten på sin måte, men litteraturen gir et delt språk som kan hjelpe oss til å forstå oss selv – og andre – bedre.
Kunne du tenkt deg å arrangere lesegruppe så ta kontakt.