Biblioterapi

Bøker beveger oss, inspirerer oss og utsetter oss for nye ideer.

De lar oss utforske verden fra godstolene våre. Tar oss noen ganger med på reiser dypt inn i egne følelser. Hjernen vår er laget for å ta i mot historier. Fra den gangen da historiene ble fortalt rundt bålet eller dukket opp som eventyr gjenfortalt av reisende.

Gjennom bøker lærer vi nye ting og ser andre perspektiver. Vi lærer av andres erfaringer og vi kan se inn i en mulig framtid.

Når vi er syke eller har mistet noen kjære, så kan det å lese den rette boken gi oss veien ut eller rett og slett en forståelse av hvordan vi har det akkurat her og nå.

Her kommer biblioterapien inn. Helt siden de gamle grekerne, selvmedisinerte seg, elske ordet knyttet til bøker. De leste for å heale kjærlighetssorg og andre plager.

Studier viser at lesing setter hjernen vår i en meditasjonslignende tilstand, noe som gjør det til en av de mest effektive måtene å overvinne stress på Foruten de åpenbare kognitive fordelene – forbedret hukommelse, ordforråd og kreativitet – er lesing også en følelsesmessig opplevelse. Ved å identifisere oss med en histories karakter kan vi se vår egen situasjon fra et annet synspunkt, få nyttig innsikt eller oppdage nye måter å håndtere problemene våre på.

For å komme dypere inn i det du leser kan du bruke lesekort med spørsmål. Du får kjøpt mine inne på butikken min. Eller skriv mens du leser og etter at du har lest en bok. Skriv om tanker og følelser du fikk mens du leste.

Om du kan tenke deg å lese litteratur som kan ha terapeutisk effekt, har jeg laget en liten liste for deg her. Gi meg gjerne tilbakemelding om du bestemmer deg for å lese noen av dem og hva du opplevde under lesingen, om det ga deg noe.

Harold Frys utrolige pilgrimsferd av Rachel Joyce

Harold Fry er pensjonist. Han går ut av huset en morgen for å poste et brev. Kona hans er hjemme for å gjøre rent. Ingen av dem har en anelse om at Harold Fry er på vei til å krysse England, fra sør til nord, til fots. Uten turtøy, sko til reisen eller kart.

Denne boken er en liten perle om tro, håp og kjærlighet. En bok som kan gi en god følelse, men som også rører ved alvorlige og dype tema. Den har også en del underfundig humor.


Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupèry

Dette er en barnebok som ble skrevet i 1943, men har allikevel tema som fortsatt treffer. Det er en bok om vennskap, kjærlighet, ensomhet og sorg.

Midt i Sahara nødlander en pilot med flyet sitt. Midt i kampen mot varmen og tørsten dukker den lille prinsen opp. Han forteller piloten at han kommer fra asteroide 612 og hvordan livet er der. Den lille prinsen har kommet til jorden for å finne en venn.

“Det som er vesentlig er usynlig for øyet.” Et ordspill som henspeiler mot menneskets behov for materialisme, konkurranse og utseende. Det som er det vesentlige, som kjærlighet, vennskap og raushet sees ikke av øyet, men føles i hjertet.

Alle mennesker søker lykken. Alle ønsker å ha det bra. En nydelig bok om at det er de små tingene i livet som blir usynlige, men allikevel så viktige å se.


Livet er mening av Viktor Frankl

Viktor Frankl satt i konsentrasjonsleir i sin ungdom. Ut fra den erfaringen kom denne boken. Han bruker sine erfaringer til å bidra til at vi mennesker får vite om det han mener er psykologiske sannheter. Han mener at vi mennesker er født med en grunnleggende evne til å søke etter mening. Vi blir glad av å gjøre noe som oppleves som meningsfyllt. Selv om vi ikke kan styre omgivelsene våre, så er vi frie til å velge hvordan vi forholder oss til det som skjer.

Valget - fra fangenskap til frihet av Edith Eger

Edith Eger satt også i konsentrasjonsleir, og denne boken handler også om mennesket valgfrihet. Hvordan vi håndterer det livet byr på. Hennes livserfaring er som Viktor Frankl sin, dyrkjøpt og forferdelig, men hun tviholder på at mennesket har valgfrihet. Det å kunne velge er en vaksine mot maktesløshet.

Edith Eger er psykolog med spesialisering på posttraumatisk stresslidelse. Å skrive boken var hennes helbredelse av opplevelsene i konsetrasjonsleir. Og den ville kanskje ikke ha blitt skrevet om ikke en bekjent av henne gav henne - Livet er mening av Viktor Frankl.

Edith Eger er i dag 96 år og er fortsatt opptatt av å skape gode liv for seg selv og andre.

Spis, elsk, lev av Elizabeth Gilbert

En bok som handler om kjærlighet , finne seg selv og meningen med livet.

Elizabeth Gilbert er 32 år, men noe mangler i livet hennes. Hun vil ikke være gift lengre og hun vil ikke ha barn. Hun reiser ut i verden for å se om hun kan finne noe av det som mangler. En sår bok, men den har også en stor fortellerglede med humor.

Denne boken har jeg lest flere ganger og min opplevelse er at den gir meg noe hver gang. Filmen er også en av mine favoritter. Den er sett om igjen og om igjen. Jeg gråter og ler på de samme stedene.




Previous
Previous

Våren

Next
Next

Vennlighetsuke